Wanneer je een nieuwe waterkoker aanschaft spreekt het voor zich dat je daar graag zo lang mogelijk (optimaal) gebruik van zal willen kunnen maken. Om dit voor mekaar te krijgen is het belangrijk om rekening te houden met enkele belangrijke tips op vlak van onderhoud. Neem nu bijvoorbeeld een waterkoker ontkalken met azijn of een ander daarvoor bestemd middel. Dit neemt in de praktijk in principe zeer weinig tijd in beslag terwijl je er wel merkbaar langer door van je waterkoker kan blijven genieten. Is de tijd bij jou ook aangebroken om je waterkoker te ontkalken? Je komt er alles over te weten door middel van de informatie die je hieronder kan doornemen.
Waarom je waterkoker ontkalken?
Wanneer je enige tijd je waterkoker hebt gebruikt zal je kunnen vaststellen dat er zich naar alle waarschijnlijkheid een kalklaag zal hebben gevormd. Deze kalklaag zorgt ervoor dat de warmte niet langer optimaal geleidt. Dit betekent dat het steeds langer zal duren vooraleer je water zal koken. Door met de nodige regelmaat de waterkoker te ontkalken voorkom je dat er stukjes kalk in bijvoorbeeld je thee terecht zullen komen. De zogenaamde antikalkfilter zou er in de praktijk voor moeten zorgen dat deze tegen worden gehouden, maar toch ziet het er allerminst smakelijk uit.
Heb je naast je waterkoker ook last van een aangebrande pan? Lees dan snel ons artikel over aangebrande pan schoonmaken!
Met welke middelen kan je, je waterkoker ontkalken?
Het is mogelijk om een keuze te maken uit tal van verschillende middelen waarmee je jouw waterkoker kan ontkalken. We maken hierbij een onderscheid tussen de volgende mogelijkheden:
- Een universele ontkalker;
- Citroensap;
- Azijn;
In eerste instantie kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van een universele ontkalker. De werkzame stof die zich hierin bevindt luistert naar de naam “amidosulfonzuur”. Voor deze milieuvriendelijke ontkalker geldt dat ze een efficiënte ontkalking weet te realiseren zonder dat ze jouw waterkoker aantast. Het spreekt evenwel voor zich dat ook de andere middeltjes perfect kunnen worden gebruikt. Een waterkoker ontkalken met azijn is bijvoorbeeld door de jaren heen veruit de populairste optie gebleken… al blijft ook citroensap een vaak gebruikt middeltje.
Gebruikmaken van azijn of citroensap
Wanneer je een artikel doorneemt met tips voor het ontkalken van je waterkoker is de kans ontzettend groot dat er daarin wordt aangehaald dat je er perfect voor kan kiezen om gebruik te maken van bijvoorbeeld schoonmaakazijn of citroensap. Voor deze beide middelen geldt dat ze eveneens milieuvriendelijk zijn en bovendien ook de kwaliteit van je waterkoker bewaken. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat je de geur (zeker deze van schoonmaakazijn) vaak slechts na enkele kookbeurten uit je toestel krijgt. Dit is zeker wel iets om rekening mee te houden.
Je waterkoker ontkalken met azijn of citroensap
Wil je graag je waterkoker ontkalken met citroensap of azijn? Dan kan je daarvoor in beide gevallen dezelfde werkwijze hanteren. In eerste instantie dien je de waterkoker te vullen met een mengsel bestaande uit 50 procent water en 50 procent van het middel waar je gebruik van wenst te maken. Op deze manier zorg je er in de praktijk voor dat alle kalk onder het mengsel zit.
Zet de waterkoker vervolgens aan en laat het geheel koken. In principe volstaat het om de waterkoker ongeveer een kwartier aan te laten staan. Giet vervolgens de inhoud leeg. Moet je vervolgens vaststellen dat er nog sprake is van achtergebleven kalk? Dan zal je de eerste aangehaalde stappen opnieuw moeten uitvoeren.
Kan je na het ontkalken vaststellen dat de waterkoker daadwerkelijk kalkvrij is? Dan moet je ze nog even gaan uitspoelen met behulp van wat water. Blijf dit herhalen tot de geur van het citroensap of de schoonmaakazijn is verdwenen. Droog vervolgens de waterkoker af met behulp van een schone theedoek. Zo kan je er terug optimaal gebruik van maken.
Wanneer je kalk in je waterkoker hebt zitten heb je vast ook al een tijdje de rubbers van je koelkast niet schoongemaakt. Lees daarom snel onze tips voor rubbers koelkast schoonmaken!
Hoe vaak moet je, je waterkoker ontkalken?
Tot slot stellen heel wat mensen zich de (logische) vraag hoeveel keer een waterkoker ontkalken met behulp van bijvoorbeeld azijn nu precies is vereist. Er valt op deze vraag geen algemeen antwoord te geven. Dat is het gevolg van het feit dat dit sterk afhankelijk is van de hoeveelheid water die je kookt.
Voor de ene persoon geldt dat hij of zij de waterkoker één keer per dag gebruikt terwijl de ander ze bijvoorbeeld slechts één keer per maand aanzet. Omwille van deze reden luidt het advies in de praktijk doorgaans om de waterkoker te ontkalken van zodra de kalkaanslag zichtbaar is. Dit gezegd hebbende is het zo dat je uiteraard wel de hygiënische eigenschappen van je waterkoker zo goed mogelijk zal willen bewaken. Omwille van deze reden wordt het sterk aanbevolen om toch zeker twee à drie keer per jaar (minstens) over te gaan tot het ontkalken van je waterkoker. Deze tip geldt overigens niet alleen maar voor dit toestel. Ook voor het ontkalken Dolce Gusto met azijn wordt sterk aanbevolen om dit toch op regelmatige basis te doen.