Lange tijd telden voor de waarde van een woning vooral de locatie, de bouwstijl en de onderhoudsstaat mee. Het afgelopen decennium is daar nog een andere factor van belang bijgekomen, namelijk de energiezuinigheid. Terwijl het energielabel voor woningen al bijna twintig jaar geleden werd geïntroduceerd, hechtten maar weinig mensen daar in het begin veel waarde aan. Dat is vandaag de dag wel anders. Hieronder vind je een handig stappenplan om je woning optimaal te (laten) isoleren.
Duurzaam woning begint met isoleren
Woningverduurzaming is een hot item. Niet alleen vanwege de relatief hoge energieprijzen gedurende de energiecrisis de afgelopen jaren, maar ook vanwege de wens om duurzamer te wonen. Daarbij heeft de Nederlandse regering ook als doel gesteld in 2050 de CO2-uitstoot van de gebouwde omgeving te hebben gereduceerd tot nagenoeg nul. Miljoenen wonen zullen moeten worden verbouwd om ze aardgasvrij te maken. Zonnepanelen en warmtepompen of stadsverwarming krijgen hierbij veel aandacht. Maar in veel gevallen begint verduurzamen met isoleren. Lammertink Isolatie geeft meer informatie over de vijf meest essentiële isolatiemaatregelen.
- Spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie is een van de meest effectieve manieren om warmteverlies via de muren te voorkomen. Een spouwmuur bestaat uit twee muren met een kleine ruimte (de spouw) ertussen. Deze spouw kan worden opgevuld met isolatiemateriaal zoals glaswol, EPS-parels of isolatieschuim. Spouwmuurisolatie zorgt voor een betere warmte-efficiëntie, en levert meer comfort en een lagere energierekening op.
- Vervangen van glas voor HR++ glas
Ramen of beter gezegd, het glas, is een andere belangrijke bron van warmteverlies in een woning. Het vervangen van enkel glas door HR++ glas kan dit warmteverlies drastisch verminderen. HR++ glas zorgt voor meer comfort en een verbeterde energie-efficiëntie, en bieden bovendien een betere geluiddemping.
- Dakisolatie
Het dak is een van de belangrijkste plekken om te isoleren, aangezien warmte stijgt en via een slecht geïsoleerd dak snel kan ontsnappen. Dakisolatie kan aan de binnenkant of de buitenkant van het dak worden aangebracht, zowel bij een plat dak als schuin dak. Betere dakisolatie vergroot niet alleen de energie-efficiëntie en het comfort, maar voorkomt ook vocht- en condensatieproblemen en verlengt de levensduur van het dak.
Is dakisolatie niet mogelijk? Dan is zoldervloerisolatie een goed alternatief.
- Vloerisolatie
Vloerisolatie helpt om koude voeten en tocht te voorkomen. Het kan worden aangebracht onder de vloer in de kruipruimte of op de vloer zelf. Ook vloerisolatie geeft meer comfort door warmere vloeren, vermindert de energiekosten en voorkomt vochtproblemen en schimmelvorming.
Is vloerisolatie niet mogelijk? Dan is bodemisolatie een goed alternatief.
- Kieren en naden dichten
Vergeet tot slot ook niet alle kieren en naden dicht te (laten) maken om tocht en warmteverlies te voorkomen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk met purschuim of tochtstrips.
Check subsidiemogelijkheden
Bij sommige verduurzamingsmaatregelen kun je in aanmerking komen voor een subsidie. Zo heb je niet alleen een verhoogd wooncomfort, waardevermeerdering van je woning en lagere energielasten, maar verdienen de maatregelen zich ook nog eens extra snel terug!