Deurbeslag en dan vooral goed deurbeslag is belangrijker dan je denkt. Wanneer de deurkrukken in en rondom het huis in dezelfde stijl zijn gemonteerd, kan dit bijvoorbeeld de waarde van de woning aanzienlijk laten stijgen. Terwijl goed deurbeslag er ook voor zorgt dat je zowel binnendeuren als de voor- en achterdeur eenvoudig kunt openen en sluiten. Bij voor- en achterdeuren of voor een deur van een poort, moet je met nog meer zaken rekening houden. Bijvoorbeeld met voor hoeveel veiligheid het deurbeslag zorgt. Goedkoper en niet gekeurd deurbeslag zet namelijk figuurlijk de deur wagenwijd open voor inbrekers en kwaadwillenden. In onze blog vertellen we meer over deurbeslag en veiligheid van jouw woning en geven we een aantal handige tips.
Wat is deurbeslag?
Deurbeslag is meer dan alleen de deurkruk of de draaiknop waarmee je een duur opent en sluit. Onder deurbeslag vallen ook rozetten, cilindersloten, scharnieren, insteeksloten en schilden. Alle componenten die belangrijk zijn in of een deur wel goed zijn werk doet en hoe goed je ‘m kunt openen en afsluiten. Het lijken stuk voor stuk saaie producten, maar deurbeslag is zoals gezegd ontzettend belangrijk. Uniform deurbeslag zorgt voor meer rust in huis en in het hoofd terwijl het de waarde van een woning aanzienlijk kan laten stijgen. Een makelaar kijkt bijvoorbeeld kritisch naar of je voor alle deuren zowel binnenshuis als buitenshuis hetzelfde deurbeslag hebt gekozen en in welke staat het deurbeslag verkeert.
Deurbeslag kopen? Meten is weten!
Wanneer je op zoek gaat naar nieuw deurbeslag is het goed om de maten te weten. Je kunt niet een willekeurig product uit een schap halen of online bestellen en er vanuit gaan dat het ook op je deur past. De deurdikte, het gatenprofiel, de PC-maat en de doornmaat spelen allen een rol in of het deurbeslag wel of niet past. Door deze zaken zorgvuldig op te meten kun je ook gericht gaan zoeken. Je hoeft jezelf overigens geen zorgen te maken over de keuzes die je kunt maken, want deurbeslag kun je in alle vormen, maten, kleuren en die van verschillende materialen zijn vervaardigd aanschaffen.
Draairichting is belangrijk
Om goed en veilig deurbeslag te kunnen kopen moet je ook de draairichtingen van je deuren weten. Dit kun je heel eenvoudig ontdekken door te kijken waar de scharnieren zitten. Scharnieren aan de voorzijde houdt in dat de deur naar je toedraait. Zie je niet zitten? Dan draait de deur van je af. Daarnaast kun je ook kijken of een deur naar binnen of naar buiten draait. Wil je weten of je een rechts- of linksdraaiende deur hebt? Kijk dan goed aan welke kant de scharnieren zijn bevestigd. Als de scharnieren links zitten heb je een linksdraaiende deur en logischerwijs heb je een rechtsdraaiende deur als de scharnieren rechts zijn gemonteerd.
Kies voor de juiste materialen
Doorgaans wordt het deurbeslag van RVS of aluminium gemaakt en beiden materiaal zijn uitermate geschikt voor deurbeslag. Maar er zijn wel verschillen aanwezig. Aluminium is wat goedkoper, maar wel een duurzaam materiaal. RVS is ook duurzaam, maar wel iets duurder. En dat heeft een reden. Roestvrij staal is namelijk krasbestendig en beschadigt dus een stuk minder snel dan aluminium. Vooral voor buitendeuren is het belangrijk dat je materiaal kiest dat niet al te snel beschadigt. Daarom zou RVS deurbeslag een ideale keuze zijn voor buitendeuren. Zoals een voor- en achterdeur, de deur van een tuinhuis of van een poort.
Kleuren en afwerkingen
Deurbeslag kun je ook goed afstemmen op de kleuren en de inrichting van het interieur. Zodat je een mooi geheel en dus ook rust creëert. De afwerking is ook belangrijk. Kies je bijvoorbeeld voor deurbeslag met mooie rozetten of ga je voor een stevig schild? Dit is ook een beetje afhankelijk van welk soort deurbeslag je kiest. Deurbeslag met gaten voor sloten (zoals een voordeur of de deur van het toilet) bestaan vaak uit deurklinken, rozetten en/of schilden. Je hebt een ruimte keuze uit verschillende vormen, zodat je ook op een speelse manier een mooie, stijlvol of chique uitstraling kunt realiseren. Je kunt ook in winkels, zoals bouwmarkten en speciaalzaken genoeg wooninspiratie opdoen om tot de juiste keuze te komen.
Deurbeslag, veiligheid en het keurmerk
Als laatste tip willen we meegeven dat je altijd voor deurbeslag met een keurmerk moet kiezen. Gekeurd deurbeslag zorgt er namelijk voor dat inbrekers weinig tot geen kans krijgen om in te breken. Dat is wel een prettig idee. Nu heb je voor de deur van een woonkamer naar een keuken echt geen gekeurd deurbeslag nodig en zou je voor wat goedkoper deurbeslag kunnen kiezen. Maar voor deuren die toegang tot je woning kunnen verschaffen is het cruciaal. Stichting Kwaliteit Gevelbouw heeft de keurmerken voor het veiligheidsbeslag af en je hebt feitelijk 3 niveaus; SKG*, SKG** en SKG***. SKG* is het minst veilige deurbeslag die inbrekers met eenvoudig gereedschap het iets moeilijker maakt terwijl SKG*** ervoor zorgt dat inbrekers zelfs met professioneel gereedschap ernstig vertraagd worden. De kans is dus meer dan aanwezig dat een inbreker zijn poging om in te breken staakt of op voorhand al jouw woning overslaat, omdat de kans op “succes” het kleinst is.